Aan het woord is Willem Bierens, ontwerper en meubelmaker

“Op het bankje hoorde ik insecten zoemen, zag ik Libellen, zag ik bloemen, Graspiepers en hoorde ik weer de Leeuwerik. “ Deze intense natuurbeleving van een bezoeker van G38 las ik in de vorige aan het woord. En dat….is nu precies waar mijn natuurbanken voor bedoeld zijn!

De provincie Flevoland beloonde tot dusver al vier geslaagde Nieuwe Natuurprojecten met een natuurbank. Harderbos-Harderbroek, het Kroonbos, het Luierpark en Eemvallei-Zuid. Aan Willem Bierens Meubelkunst uit Maastricht de eer om deze banken te mogen maken. Elke bank is door de keuze van natuurlijk materiaal uniek en voorzien van een gravure die verwijst naar het specifieke project.

Je zult begrijpen dat ik erg enthousiast was, toen ik gebeld werd door de provincie. Deze opdracht was op mijn bedrijfsprofiel geschreven. Als meubelmaker versterk ik de verbinding tussen mens en natuur. De eerste bank, bedoeld voor natuurhoeve G38 moest binnen één week opgeleverd worden. Deze uitdaging ben ik aangegaan en in samenspraak met boer Ben Barkema hebben we het model gekozen dat ons het meeste aansprak: puur, eenvoudig, stijlvol en herkenbaar.

Voor dit ontwerp is gebruik gemaakt van ongeschaafd hout. Ik heb de bast en de schors nog handmatig verwijderd van de ruw bezaagde, eiken planken. De bank heeft daardoor een robuuste en tijdloze uitstraling. De oorspronkelijke eik is duidelijk terug te zien in de Nieuwe Natuur-banken. Zo heeft de natuur als het ware het ontwerp bepaald. Wat uit zichzelf mooi is, daaraan moet je niet veel veranderen. Je hoeft er alleen maar de scherpe kantjes af te halen.

Na een week toog met bank in de bus van Maastricht naar Lelystad. Ik herinner me de bijeenkomst rond de oplevering nog goed. Door een stevige handdruk tussen de gedeputeerde van de provincie Flevoland en Ben, gezeten op de bank, werd het project officieel bekrachtigd. Het was een evenement waarbij letterlijk en figuurlijk alles uit de (uilen)kast was getrokken. Vier jonge nieuwsgierige uiltjes zorgden voor een extra feestelijke sfeer, en deden het prima tijdens de fotoshoot door de pers!

Het zou geweldig zijn als in de toekomst nog veel projecten slagen en bekroond zullen worden. Voor inspiratie raad ik iedereen aan om de natuur in te trekken, op een bank plaats te nemen, de beslommeringen van zich af te schudden en te genieten van de Nieuwe Natuur.

Ik wens de provincie Flevoland vanuit Limburg succes met dit prachtige initiatief.

Willem Bierens
www.meubelkunst.info